Mikä on onsen ja mitä siellä tehdään?

Mikä on onsen?

Onseneiksi (温泉) kutsutaan kuumia lähteitä ja niiden yhteydessä toimivia terveyskylpylöitä. Onseneilla on suuri merkitys japanilaisessa kulttuurissa. Virkistävä ja rentouttava onsen on täydellinen tapa rentoutua ja nauttia upeista maisemista. Kylpyyn astuminen on terveellinen ja rentouttava kokemus.

Kuuma vesi virtaa lähteisiin suoraan maan uumenista. Veden lämpötila saattaa olla hyvinkin vaihtelevaa: sitä lyhyempi aika vietetään vedessä, mitä kuumempaa vesi on. Japanista löytyy erityisen paljon onseneita, koska maaperä on vulkaanisesti hyvin aktiivista. Kylpemisestä onseneissa nauttivat myös apinat, joihin saatat hyvällä tuurilla törmätä. Onsen-kylpylöiden hinnat pyörivät 500 ja 1000 jenin välillä. Onseneita löytyy suurikokoisista pienikokoisiin. Joidenkin hotellien yhteyteen on rakennettu suuria kylpylöitä, joissa saattaa olla kymmeniä erikokoisia- ja näköisiä altaita. Parhaaksi onseniksi kutsutaan Rotenburoa. Rotenburo on ulkona sijaitseva kuuma lähde. Se voi olla luonnonlähde tai ulkona sisäaltaan vieressä sijaitseva kylpyallas, jossa on vulkaanista kuumaa vettä. 

Mitä siellä tehdään?

Ennen onseniin astumista etikettiin kuuluu huolellinen peseytyminen. Itse kuumassa lähteessä kaikkien odotetaan olevan alasti, tässä ei usein ole neuvotteluvaraa. Onsenit on tarkoitettu ainoastaan kylpemiseen, joten lähteessä ei ole tarkoitus puhdistautua. Lähteeseen astuessa ei mielellään saa tehdä isoja roiskeita. Myös pyyhkeen osumista onsenin veteen pidetään huonona tapana. Optimaalinen kylpemistapa on uppoutua veteen olkapäihin asti, hiusten ei ole tarkoitus koskea veteen. Vaikka monet onsen-hotellit tarjoavat lähteitä sisätiloissa, kylpeminen ulko-onseneissa on todella ainutlaatuinen kokemus – erityisesti talvella, kun on lunta. Useimmat onsenit on jaettu naisten ja miesten altaisiin, mutta seka-altaitakin on olemassa. Jos alastomuus tuntuu isolta esteeltä, monet onsen-kylpylät tarjoavat varauksesta yksityisiä kylpyhetkiä. Onsenissa ei kannata kylpeä liian pitkään. Ennen ja jälkeen lähteeseen astumisen kannattaa juoda paljon vettä ja välttää alkoholia. Syömistä ennen tai jälkeen kylpemisen ei suositella. Onsen on paikka rentoutumiseen, joten puhetta kovaan ääneen on syytä välttää. Kylvyn jälkeen ei ole välttämätöntä peseytyä, voit pyyhkiä itsesi kuivaksi ennen kuin palaat pukeutumisalueelle.

Mitkä ovat terveyshyödyt?

Onseneilla uskovat olevan monia terveyshyötyjä. Onsenissa on suuri määrä natriumkloridia, joka valtaa kehon ja saa aikaan hikoilua saunan tavoin. Iho saa samalla luonnollista kosteutusta. Kylvyn uskotaan auttavan myös moniin ihosairauksiin kuten ihottumiin, palovammoihin, atooppiseen ihoon ja ekseemoihin. Onseneissa on paljon mineraaleja, kuten kalsiumia ja magnesiumia. Perusteellisesti kylvettäessä ravitsevat ainesosat pääsevät kehoon ja helpottavat särkyjen ja tulehdusten oireita. On kuultu sanottavan, että jalat ovat kehon toinen sydän. Jopa noin kolmasosa ihmisen veren tilavuudesta kerääntyy jalkoihin, josta veri kulkee takaisin sydämeen. Kylvettäessä verisuonet kapenevat ja veri palaa sydämeen, jonka seuraksena verisuonien virtaus alaraajoissa paranee. Tällöin verenkierto ja imusuonisto muuttuvat aktiivisiksi. Vartaloa lämmittävällä onsenilla saadaan parannettua verenkiertoa ja nopeutettua aineenvaihduntaa, joiden vaikutuksen huomaa ulkoisesti ja sisäisesti. Saatat kuulla paikallisten nauttivan lämpimästä vedestä samalla toistaen rauhallisella äänellä sanoja ”Fu” ja ”Ha”. Tarina onsen-nimen takana ”onsen, joka parantaa neljäkymmentätuhatta tautia”, ei siis ole täysin tarua. Ihmiset ympäri maailmaa vierailevat onseneissa säännöllisesti terveyshyötyjen takia.


Photo by Jonathan Forage on Unsplash

 

Tutustu onsen-kulttuuriin tarkemmin animaation parissa